Dr Λαυρεντιος Γ. Παπαλαυρεντιος, MD, PhD

Post with Slider

Η ERCP είναι ενδοσκοπική μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και αντιμετώπιση παθήσεων των χοληφόρων και του παγκρέατος με την βοήθεια ειδικού ενδοσκοπίου πλαγίας οράσεως και με τη χρήση ακτινοσκόπησης. Σήμερα η ERCP έχει αντικαταστήσει πολλές από τις χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονταν παλαιότερα για τα νοσήματα των χοληφόρων και του παγκρέατος.

Ενδείξεις

- Χοληδοχολιθίαση (λίθος στον χοληδόχο πόρο) στα πλαίσια χολολιθίασης

- Αποφρακτικός ίκτερος λόγω στένωσης των χοληφόρων ( καρκίνος παγκρέατος , χολαγγειοκαρκίνωμα, μεταστατική νόσος ήπατος, σκληρυντική χολαγγειίτιδα κ.α.)

- Τραυματισμός χοληδόχου πόρου (ιατρογενής μετά από χολοκυστεκτομή)

- Σύνδρομο μετά χολοκυστεκτομής ( δυσλειτουργία του σφιγκτήρα του Oddi)

- Στενώσεις παγκρεατικού πόρου στα πλαίσια χρόνιας παγκρεατίτιδας

Προετοιμασία

Η ERCP διενεργείται σε νοσοκομειακό περιβάλλον σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου υπάρχει η κατάλληλη υποδομή για την επέμβαση. Ο εξεταζόμενος θα πρέπει να είναι νηστικός για διάστημα 8 ωρών ενώ θα πρέπει να διακοπούν φάρμακα που επιδρούν στον πηκτικό μηχανισμό (αντιαιμοπεταλιακά, αντιπηκτικά).

 Διαδικασία

Η ERCP διενεργείται με ήπια καταστολή (μέθη). Το ειδικό ενδοσκόπιο προωθείται από το στόμα μέχρι και το φύμα του Vater που βρίσκεται στο δωδεκαδάκτυλο. Με την χρήση ειδικών εργαλείων διενεργείται μια μικρή τομή στο φύμα και προωθείται ειδικός καθετήρας μέσα στον χοληδόχο ή τον παγκρεατικό πόρο. Εν συνεχεία εγχύεται σκιαγραφική ουσία και απεικονίζεται με τη βοήθεια ακτινοσκόπησης το χοληφόρο δένδρο ή/και ο παγκρεατικός πόρος. Αναλόγως της ένδειξης είναι δυνατή η αφαίρεση των λίθων ή η τοποθέτηση stent. Ανάλογα με την δυσκολία της επέμβασης, η ERCP μπορεί να διαρκέσει από μισή έως και μία ώρα. Μετά την ΕRCP και ανάλογα με την πάθηση που υπάρχει θα πρέπει να παραμείνετε νοσηλευόμενος για τουλάχιστον 12 ώρες.

Επιπλοκές

Η ERCP διενεργείται από εξειδικευμένους γαστρεντερολόγους. Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό (έως και 5%) όπου για ανατομικούς κυρίως λόγους δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί η εξέταση. Οι κυριότερες επιπλοκές είναι

- Παγκρεατίτιδα (3-5%). Πρόκειται για φλεγμονή στο πάγκρεας και συνήθως είναι ήπια. Εκδηλώνεται με κοιλιακό άλγος και εμετούς συνήθως εντός 6ωρου. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ασθενής αναρρώνει πλήρως σε λίγες ημέρες.

- Αιμορραγία (1%). Μπορεί να συμβεί μετά από διενέργεια σφιγκτηροτομής και συνήθως υφίεται αυτομάτως

- Διάτρηση (0,5-1%). Δεν είναι συχνή επιπλοκή και μπορεί να συμβεί είτε κατά την διενέργεια της σφιγκτηροτομής είτε σπανιότερα από το ενδοσκόπιο. Για την αντιμετώπιση της μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική αντιμετώπιση

- Σπάνια χολοκυστίτιδα - χολαγγειίτιδα.